Jeansmerker

Diesel

July 23, 2019

Diesel er et italiensk motemerke og har i dag sin base i den kjente byen Breganze i Italia. Selskapet kan være litt vanskelig å google, men når du havner på riktig side vil du se at motemerket har en rustikk stil med fokus på denim. Det er denne denimen Diesel er mest kjent for, sammen med sine eksentriske reklamer.

Innenfor Diesel sitt klesmerke vil du finne tre ulike merker. Disse er Diesel, Diesel Black Gold og Diesel Kid. Klesmerket har også ekspandert utenfor klesverdenen og tilbyr også en rekke parfymer for både kvinner og menn. I 2015 rapporterte merket en inntekt på 2,9 milliarder euro. Siden oppstart i 1978 er dette en god vekst.

Historie

I 1978 fikk de to designerne Adriano Goldschmied og Renzo Rossi en idé om å starte noe nytt. Rossi hadde i en alder av 15 begynt å sy jeans for eget bruk og for salg i lokalmiljøet. Men når han begynte å arbeide i syfabrikken til Goldschmied begynte ideene fort å ta fart.

Rossi brukte et lån til å kjøpe 40 % aksjer i selskapet til Goldschmied, som deretter skiftet navn til Diesel. Det var dette merkenavnet han nå begynte å designe og selge sine jeans under. I 1985 kjøpte han resten av aksjene fra Goldschmied for 500 000 dollar og ble eneste eier av merkenavnet.

Reklamekampanjer

Som et merke er ikke Diesel redd for å skape overskrifter med sine kampanjer. Merket selger ikke bare jeans med reklamene sine, de kommenterer også politikk, religion, seksualitet og rase. Produsenten bak mange av kampanjene, Jocke Jonason, har brukt sine reklamer for Diesel til å gå utenfor komfortsonen til mange hver gang de skal kjøpe nye bukser.

Diesel sin mest legendariske kampanje var kanskje fra 1991, hvor to mannlige soldater feirer avslutningen av WW2 foran en seilbåt i New York med et kyss. Eller kanskje er det kampanjen hvor en svart mann hopper i et whites-only svømmebasseng i Sør-Afrika? Det eneste vi vet sikkert er at reklamene fra Diesel kan beskrives som både reklamer og kunst.

Diesel jeans

Det var jeans som startet hele historien til Rossi, og jammen ble dette til en suksesshistorie. Hva som begynte som jeans fra symaskinen på soverommet ble til en bedrift verdt millioner av dollar. Til den dag i dag er merket Diesel fortsatt godt kjent for sine jeans, både til kvinner, menn og barn.

I Norge selges Diesel sine jeans på Carlings, nettbutikker og andre butikker som verdsetter et godt par med jeans. Disse jeans er ofte designet i klassisk western-stil med lyse knær og et velkjent design på lommene. Men for å følge med på trendene kommer jeans fra Diesel nå også i andre stiler og modeller.

Adriano Goldschmied

Adriano Goldschmied er en av de to stifterne av merket Diesel. Han har blitt hyllet for sin innsats for moten, og er fortsatt i dag kjent som Denimens Gudfar. Kanskje litt dramatisk, men vi er likevel nødt til å si oss enige. Noen av de andre merkene han skapte inkluderer Replay, Gap 1969 og AG Adriano Goldschmied.

Renzo Rosso

Renzo Rosso er andre halvdel av denne legendariske duoen som står bak Diesel. Han har også et kallenavn og lyder navnet jeans geniet. Akkurat nå er han president i selskapet OTB Group, som styrer merkene Diesel, Maison Margiela, Marni, Paula Cademartori, Viktor & Rolf og mange andre. Han er også den tiende rikeste italieneren, med en formue på 4,1 billioner dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *