Jeansmerker

GAP

July 23, 2019

GAP

GAP, eller det fulle navnet The Gap. Inc, er et amerikansk merke. I nå 50 år har de produsert en rekke med klær tilgjengelig for både menn, kvinner og barn, fra deres hovedkvarter i San Francisco i California. Med over 3 727 butikker verden rundt og over 135 000 ansatte kan vi si at dette har vært en suksess.

Det amerikanske merket

Tenker vi på amerikanske klesmerker, og fjerner de store luksusmerkene, er GAP en av merkene som dukker opp i tankene først. Collegegenserne, hettejakkene, enkle t-skjorter og denimen er i hvert fall for oss en stil som amerikanerne gjør best. De store logoene og avslappende stilen er noe gjennomgående i klærne fra GAP, og dette digger vi.

Det er ikke kun stilen til GAP som viser den ekte amerikanske ånden. Etter suksessen til GAP har selskapet bygget et imperium av andre merker med butikker over hele USA, og i mange andre land. Banana Republic, Old Navy, Athlena og Intermix er noen av de andre merkene GAP har grunnlagt og er ansvarlige for.

Historie

Suksesshistorien til GAP startet i 1969, når selskapet ble dannet i San Francisco av ekteparet Donald Fisher og Doris F. Fisher. Takket være selskapet ble paret til billionærer. Ideen til ekteparet startet når deres gode venn presidenten fra Levis’ lot dem åpne en butikk for å selge Levis’ produkter, og LP-plater for å tiltrekke seg tenåringer.

Den store suksessen resulterte i at nye GAP butikker åpnet i en enorm hastighet. Fire år senere, i 1973, hadde selskapet 25 butikker i USA og året etter begynte de å selge egenproduserte klær – og suksessen bare fortsatte. I årene etter har selskapet startet en rekke andre klesmerker, og i 2019 har de en omsetning på 15,855 billioner dollar.

Tilbud

GAP produserer klær for alle mulige mennesker. Når butikkene først åpnet på begynnelsen av 70-tallet var merket hovedsakelig rettet mot trendy ungdom, men dette har endret seg etter hvert som profitten ble høyere ved å ha et bredt spektrum av ulike kunder med ulike behov. Dette var en av hovedgrunnene til å starte nye merker.

Mens GAP henvender seg til et bredt spektrum av kunder har de andre merkene under en litt mer spesifikk målgruppe. Banana Republic markedsfører seg for å være sofistikert og trendy. Old Navy ønsker å selge moro, mote og mye klær for pengene. Vi kan forstå denne smarte markedsføringen, for årlig har nettsidene deres over 18 000 000 besøkende.

Kontroverser

Finnes det noe mer amerikansk enn å ha en rekke kontroverser bak seg? GAP har i hvert fall hatt en hel rekke av disse. Selskapet har nemlig vært involvert i flere sweatshop-skandaler siden starten av 2000-tallet. Den nyeste var i 2007 da en BBC-dokumentar viste elendige forhold og barnearbeid i en GAP-fabrikk som befant seg i India.

Men GAP har alle gangene nektet for at de har visst om disse forholdene, og har brutt kontakter, betalt, og gjort undersøkelser på forholdene i sine fabrikker. Noen mindre kontroverser er prisforskjellene mellom klesartikler vi finner i USA og UK, hvor sistnevnte må betale mye mer for samme klesplagg. GAP tilbyr heller ikke klær større enn XL i Storbritannia.

GAP i Norge

GAP er en av mange store og internasjonale merker som fortsatt ikke har gjort sin inntreden på det norske markedet. Kanskje den amerikanske stilen ikke er helt for oss? Men du kan likevel finne klær fra GAP på mange norske nettbutikker. De nærmeste fysiske GAP butikken vil du finne over sjøen i storbyen London.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *