Jeansmerker

Levis

July 23, 2019

Levis

Levis bukser finner du overalt. De selges på alle de store nettbutikkene, i butikker slik som Carlings, på Fretex og på hagesalget i gaten din. Levis er en stor del av motens historie, og kanskje en av de mest gjenkjennbare merkene der ute. Men hva er det som har gjort Levis til hva merket er i dag?

Lønnsomt merkevare

Globalt sett har jeanssalget stupt siden 2011 med unntak av Levis sine 501 som økte 14 % fra 2017 til 2018. Levis selger dongeribukser på verdensbasis til alt fra kjente influencere på Instagram til hverdagsmannen som jobber på kontor. Levis sin store suksess kan gjerne takkes av buksene som aldri går av moten.

Når du leter i de gamle skuffene til bestemoren din er det ofte et par godt brukte bukser som dukker opp, og de er gjerne et par med Levis. Siden oppstart i 1853 har disse buksene vært ikoniske. Samtlige modeller har blitt solgt år etter år som en av de mest trendy buksene denne sesongen.

Historie

Levi Strauss & Co, som merket egentlig heter, går helt tilbake til 1853 når selskapet ble grunnlagt av tysk-amerikanske Levi Strauss. De har fått sin store suksess ved å selge dongeriklær, både bukser, jakker og annet. Siden den gang når Levis kun var en liten butikk i California har merket vokst og har nå over 2 800 butikker verden rundt.

Den største æraen til Levis som selskap kan vi finne fra 60- til 80-tallet. Dette var en periode vi kan kalle for Blue Jeans Era. Den høye etterspørselen etter blå klassiske jeans gjorde Levis til en enorm suksess og de solgte jeans som aldri før. Men dette var også rett før en kraftig tilbakegang senere på 80-tallet.

Levis sitt ikoniske 501, en ekte klassiker

Dongeribukser er i Norge kjent under flere betegnelser: olabukser, jeans, og denimbukse. Selv om det finnes utallige typer jeans, er det få modeller som har oppnådd statusen som Levis sine 501. Brukt av ulike typer mennesker, fra rebeller som Marlon Brando og James Dean, til Nobelpris mottakere som Albert Einstein. I flere generasjoner var denne buksen og spesielt viktig i musikken.

Levis sine 501 har overgått alle forventningene. 501-modellen var Levis sin første patentvare, og er merkets sin største stolthet. Siden 1873 har denne buksen endret på måten vi kler oss, og er selv i dag et fast innslag i enhver fashionistas garderobe. Akkurat nå ligger prisen for en 501-jeans på rundt 1 000 kr.

Andre varer

Vi har snakket mye om 501 buksen i denne teksten, av god grunn. Modellen har tross alt en egen kategori i nettbutikken. Men Levi har spesielt de siste årene produsert mange andre varer, for menn, damer og barn, som ikke alltid er produsert i denim. Mye har vært av årsaken for å henge med i moten.

De grafiske t-skjortene til Levis er en annen vare som alle lett kjenner igjen. Den røde logoen med hvit skrift printet på en enkelt hvit skjorte gjør at prisen på den plutselig stiger kraftig. Vi kan heller ikke glemme de ikoniske samarbeidende Levis har gjort med blant annet Air Jordan, Peanuts, Stranger Things eller Pride.

Levis i Norge

Norge er et annet land Levis har hatt stor suksess i, og du vil neppe finne en norsk nettbutikk som ikke tilbyr en eller annen Levis-vare. Den første fysiske butikken som ble åpnet i Norge var i Tromsø i 1989. Nå vil du finne en eller flere Levis butikker i alle store norske byer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *